
2025-10-09 av Göteborgs restaurangskola 0 Kommentarer
Därför går det klassiska julbordet alltid hem – och så bokar du i tid
Varför klassiskt julbord vinner 2025
Efter några år med kreativa tolkningar av julmaten ser vi en tydlig rörelse tillbaka till det klassiska julbordet. När december närmar sig är det just igenkänning, hantverk och råvarukvalitet som efterfrågas. Göteborgs Restaurangskola fokuserar därför 2025 på traditionella smaker i genomtänkta menyer med svenska råvaror och ett professionellt utförande.
Varför det klassiska julbordet smäller högst 2025
Det klassiska upplägget är enkelt att förstå och lätt att älska. Gästerna hittar direkt, flödet blir lugnt och ingen blir osäker på vad som serveras. Vi bygger upp allt i en tydlig ordning: först sill och lax, sedan kallskuret, därefter det småvarma och till sist ostar och något sött.
Kärnan i vårt erbjudande: svenska råvaror, jämn kvalitet i volym och möjlighet att anpassa.
Nytänk ger plats åt tradition
Många provade ”nytänkta” julbord under senare år. Det kan vara roligt men när december kommer vill många tillbaka till det som känns som jul på riktigt. Inför 2025 prioriterar beställare åter det klassiska som kommer med tydliga smaker, välkända rätter och den äkta känslan av svensk jul.
Det finns, bakom många julrätter, en gammal sed och anledning till varför man serverade just detta. Gröten har anor från medeltiden, lutfisken kom till när sverige var katolskt och de smårätterna härstammar många från vårt gamla tids bondesamhälle. Med tiden har det vi kallat det klassiska julbordet vuxit fram.
Boka i tid: efterfrågan ökar från slutet av september
Efterfrågan på catering börjar rulla igång redan från slutet av september och bara ökar genom oktober–november. När restaurangerna blir fullbokade väljer många företag och privatpersoner istället att få julmaten levererad hemkört. Säkra därför datum och leveranserna tidigt så du slipper bli besviken. Förfrågan lämnar du enkelt via vårt bokningsformulär.
Råvarorna hos Göteborgs Restaurangskola talar för sig själva
Vi jobbar med säsongsfångad fisk, kött från noggrant utvalda leverantörer och grönsaker som faktiskt smakar något ordentligt – allt till ett riktigt bra pris genom smarta inköp och planering. I våra menyer för julbord/julbuffé/jultallrik hittar du bl.a. julskinka med senap, hemgjorda köttbullar, prinskorv och Jansson, plus utvalda kalla rätter och gott bröd som får dig att känna dig mätt och nöjd.
Julbuffé eller jultallrik – vilket passar er?
Julbuffé
Julbuffé ger gästerna frihet att välja och är särskilt lämpligt för större grupper eller mingel. Bufféformatet rymmer de viktigaste delarna av ett traditionellt julbord och kan kompletteras med särskilda stationer eller tillval. Göteborgs Restaurangskola erbjuder klassiska julbordslösningar via catering som kan anpassas efter era behov.
Jultallrik
Jultallrik är portionsupplagd och effektiv vid tidsstyrda program, begränsad yta eller när ni vill minimera köbildning till buffébordet. Ni behåller bredden i smakerna men vinner tempo i serveringen. Även här gäller kundanpassning för exempelvis vegetariska och veganska alternativ.
Vad ingår i en jultallrik hos oss?
En väl avvägd jultallrik innehåller normalt ett urval av: sill- eller laxinslag, julskinka med senap, kallskuret eller sallader (t.ex. rödbetssallad), någon varm komponent (t.ex. köttbullar/prinskorv) samt bröd och tillbehör. Upplägget anpassas efter era önskemål och allergier – med svenska råvaror som utgångspunkt.
Vad har man på ett klassiskt julbord?
Grundtanken är att varje del ska vara tydlig, väl tilltagen och lätt att disponera i serveringen. För ett komplett och tydligt komponerat julbord rekommenderas att alltid inkludera:
- Sill & lax som kall start.
- Julskinka med senap som central del av kallskuret.
- Småvarmt – exempelvis köttbullar, prinskorv och Janssons frestelse.
- Bröd & ostar – vörtbröd, knäcke och utvalda ostar.
- Sött avslut – risdessert/risgrynsgröt, pepparkakor eller likvärdigt.
Vilken är den populäraste rätten på en julbuffé?
Erfarenhetsmässigt toppar julskinka, köttbullar och Janssons frestelse gästernas val. Klassikerna går aldrig ur tiden. Vid planering för buffé rekommenderas lite större volymer av dessa ”publikfavoriter” för att säkra en jämn servering under hela sittningen.
Ska företaget fira jul?
För företag som vill samla medarbetare, kunder eller samarbetspartners inför jul erbjuder vi catering med klassiskt julbord, anpassat efter lokal, tidsplan och antal gäster. Göteborgs Restaurangskola kan ta ett helhetsansvar för arrangemanget (meny, logistik, porslin och servering vid behov). Läs mer och skicka förfrågan här på Arrangemang.
Dags att boka julbord på klassiskt vis?
Vill ni ha ett klassiskt julbord som känns generöst, välplanerat och smakrikt utan att betala för mycket? Skicka en förfrågan till Göteborgs Restaurangskola så tar vi fram en julbuffé eller jultallrik som passar just ert sällskap.
Klicka på “Boka catering” eller hör av er direkt på 031 - 19 40 40.
Bokar ni nu i september/oktober får ni bäst val på datum och leveransfönster.
Kommentarer